Jubileusz

Dnia 20 października 2007 roku odbyła się uroczystość 60-lecia III LO im. Adama Mickiewicza w Bydgoszczy. Uczestnikami byli absolwenci, Dyrekcja, nauczyciele, goście zaprzyjaźnieni z naszą szkołą a także obecni jej uczniowie. To niecodzienne wydarzenie rozpoczęło się od porannej mszy świętej (godzina 9.00) w kościele św. Wojciecha na ulicy Nowogrodzkiej. Przewodniczył jej ks. kanonik Kazimierz Drapała – proboszcz parafii pod wezwaniem Matki Boskiej z Góry Karmel w Bydgoszczy; absolwent z rocznika 1953. Kazanie wygłosił ks. Maciej Olczyk – wicerektor seminarium duchownego w Gnieźnie; absolwent z rocznika 1990. Mszę koncelebrowali również inni księża absolwenci III LO.

Kolejnym punktem programu była wielka gala w Operze Nova o godzinie 11.00. Zaproszenie do uczestnictwa w tym wyjątkowym wydarzeniu przyjęli:

• Prezydent Bydgoszczy pan Konstanty Dombrowicz;
  • kujawsko-pomorski Kurator pani Bożena Adamska;
  • dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Bydgoszczy pan Marian Sajna;
  • ks. Doktor Ryszard Kiełczewski;
  • dyrektor Teatru Polskiego w Bydgoszczy pan Paweł Łysak;
  • koordynator Międzynarodowego Programu Ekologiczno - Informatycznego GLOBE pani Magdalena Machinko – Nagrabecka;
  • przedstawiciele Wyższych uczelni: Uniwersytetu Techniczno – Przyrodniczego w Bydgoszczy - prorektor Tomasz Topoliński (również absolwent 3 LO), kanclerz Wyższej Szkoły Gospodarki - docent Krzysztof Sikora, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika - profesor doktor hab. Grzegorz Jarzembski (nasz absolwent);
  • dyrektorzy zaprzyjaźnionych liceów bydgoskich oraz profesorowie obecnie nauczający w szkole jak i ci, którzy pamiętają najwcześniejsze roczniki absolwentów trójki oraz osoba wyjątkowa – wielokrotna dyrektor szkoły pani Bogna Ciszewska – Pigla obecnie Czajkowska a także inne znane osobistości.

Uroczystość w Operze Nova prowadzili: mgr Arleta Szatkowska (nauczycielka j. polskiego, matura 1989) i Łukasz Ignasiński (matura 2005) oraz wyjątkowi konferansjerzy: absolwent rocznika 1967 Jerzy Winter z wnuczką uczennicą naszej szkoły. Odbyło się symboliczne przekazanie sztandaru szkoły na ręce pani Beaty Królickiej (córki pani Anny Ancewicz – absolwentki, która otrzymała świadectwo ukończenia liceum z nr 1.), pana Eryka Bazylczuka (otrzymał świadectwo ukończenia liceum z nr 2.) oraz pani Bożeny Bieleckiej (otrzymała świadectwo ukończenia liceum z nr 3.). W ciągu tego spotkania głos zajęło wielu wspaniałych ludzi, przyjaciół „Trójki”, którzy biorą udział w tworzeniu nowej historii III LO. Odbyło się wręczenie nagród dla zasłużonych nauczycieli, odebranie przez panią dyrektor Grażynę Dziedzic porozumienia między Uniwersytetem Techczniczno – Przyrodniczym a III Liceum Ogólnokształcącym. Uczestnicy uroczystości obejrzeli krótki film związany z naszą szkołą, który był „wehikułem czasu” przenoszącym do szkolnych ławek. Została przywołana również postać dyrektora Adama Zalewskiego, który w dawnych czasach potrafił rozpalić iskrę w sercach uczniów a teraz mimo braku cielesnej obecności czuje się jego bliskość. Całość uświetnił spektakl pt.”Między dawnymi a młodszymi laty” wyreżyserowany przez panią mgr Arletę Szatkowską w wykonaniu absolwentów i uczniów szkoły m.in. pani mgr Beaty Hanuszek (nauczycielka wiedzy o kulturze, matura 1995), pani mgr Pauliny Kaźmierczak-Majdzińskiej (nauczycielka j.angielskiego, matura 1995) oraz Teatru Arlet.

Po programie artystycznym uczestnicy opuścili Operę i udali się w Pochodzie Absolwentów-ulicą Focha, Nakielską i Nad Kanałem w gościnne progi szkoły. Przemarsz na swych pięknych motorach pilotowali mgr Lech Buzała (nauczyciel w-f u) oraz mgr Piotr Haust (nauczyciel matematyki). Na terenie ogrodu młodzież zatańczyła poloneza (tradycyjnie przygotowanego pod kierunkiem mgr Teresy Żurek) a także odbył się pojedynek szlachecki prosto z XIX wieku (przygotowany pod kierownictwem mgr Krzysztofa Kozłowskiego). W „budzie na Okolu” czekało wiele atrakcji (spotkania w klasach, kawiarenki z ciastami, Karczma Jankiela z poczęstunkiem szlacheckim, sala anielska, gołębnik dla byłych i obecnych zakochanych, atelier fotograficzne, stoisko ekskluzywnych czekoladek belgijskich, wernisaż fotograficzny ze zdjęciami uczniów na przestrzeni 60 lat, stoisko z monografią szkoły). Ostatnim punktem tego uroczystego dnia był Bal Absolwentów, który odbył się w Hotelu City.

Grzegorz Turnau w piosence Soplicowo śpiewa: „To, co się kocha, na zawsze zostaje. Wciąż otwarta przed nami do czytania księga! Nie zapomnijcie drodzy absolwenci o murach, w których spędziliście najpiękniejsze lata młodości, pierwszych miłości, szaleństw a także smutków i rozczarowań. Do zobaczenia.

Daria Łyszkiewicz